Beemster

heenreis naar China

12 november2008

Er zat deze keer een korte tijd tussen het plan om naar China te gaan en de reis zelf. Ergens begin september ontstaat het definitieve plan om als vader en zoon naar het verre oosten te gaan. De oorspronkelijk reis bij FOX werd geboekt, maar binnen een dag ook meteen weer geannuleerd. Het aantal aanmeldingen voor deze reis was namelijk pas bij twee (wij dus) en de kans dat het aantal deelnemers op de benodigde 15 zou komen was volgens FOX zeer gering. Navraag leerde echter dat VNC Travel ook een specialist is naar China. Een mailtje richting VNC leverde een offerte voor een individuele rondreis op. Overleg met vaders was kort en we hebben er beiden heel veel zin in.

Voorafgaand aan de reis waren er nog enkele voorbereidingen. Zo kreeg ik een Lonely Planet van China cadedau, werden er boekjes over Beijing, Shanghai en Hong Kong aangeschaft. De aanbevolen vaccinaties werden bij de huisarts besteld en geprikt. Tot slot nog de nationale valuta bestellen, anders wordt het lastig betalen. Telefonisch voor 1000 euro aan yuan’s besteld bij GWK Schiphol.

Op woensdag 12 november verzamelen Jan en Bastiaan zich aan de Rijnstraat in Purmerend. De heren worden luxe door Sander en Cobi naar Schiphol gebracht. Een korte reis (zeker gezien de vlucht naar China) was slechts een half uur. Even over half drie nemen we afscheid van broerlief en moeders en zwaaien we nog een keer voordat we vertrekhal twee in stappen. Het inchecken gebeurt bij bali 15, alhoewel je tegenwoordig zelf moet inchecken. Paspoort en e-ticket bij de hand en binnen 5 minuten hebben we onze instapkaarten zelf geprint. We leveren de koffers in en met alleen onze handbagage lopen we richting vertrekhal 3. Daar halen we namelijk onze yuan’s op. Een aardige en vrolijke man helpt ons bij het verdelen van de ruim 7000 yuan’s. We gaan de douane vrij snel door. Het is geen vakantietijd, dus de rijen met toeristen voor de douane en security zijn er niet. De veiligheidscontrole is er sowieso niet, maar die zal wel bij de gate plaatsvinden. Op zoek naar een liquorstore voor wat sterke drank. Een fles Berenburg voor pa en ik neem een fles 43 mee. Natuurlijk kijken we nog even bij de boeken en tijdschriften. Daarvoor waren we al langs de elektronicazaak gelopen om de wereldadapter te laten controleren. Het insteken van de stekker gaat namelijk niet makkelijk, of zelf helemaal niet. De verkoper bevestigt dat dat inderdaad niet gaat en dat het eigenlijk niet bedoeld is voor de Nederland. Maar met een extra tussenstuk moet het lukken. Voor 10 euro moet het dan goed gaan in China. Met nog een klein uur te gaan besluiten we een lekkere bak cappuccino te drinken.

Rond kwart over vier lopen we naar de E-pier. Aan het begin komen de Jacqueline Keereweer tegen. Zij werkt tegenwoordig bij ABN Amro op Schiphol. We doen de groeten en vervolgen onze weg naar gate E18. Het instappen gaat bijna beginnen. Enkele foto’s van het vliegtuig gemaakt en op naar de rij. Dit duurt even aangezien we hier wel door de veiligheidscontrole moeten. Toch verloopt het allemaal vrij soepel en kunnen redelijk snel de Boeing 747 instappen. We zitten op rij 38 en hebben de stoelen B en C. Het vliegtuig zit niet helemaal vol, waardoor we op stoel A niemand hebben. We pikken meteen deze plek ook in, lekker wat extra ruimte. Precies volgens planning rijdt het vliegtuig om 17.40 bij de gate vandaan. Een korte introductie van de captain leert ons dat de vlucht nog wat sneller zal gaan. Hij verwacht er 8 uur en 17 minuten over te doen. Op de startbaan gaan de motoren flink draaien en worden we in de stoel gedrukt. De vlucht en de reis naar China gaan beginnen.

Na een klein uur krijgen we wat te drinken en wat nootjes. Dit is een opwarmertje voor het eten. De keuze is beef of chicken. Jan gaat voor de beef en ik voor de chicken. Een flesje wijn erbij en de maaltijd kan beginnen. De smaak is redelijk en de hoeveelheid prima.

Naast en schuin achter ons zitten een stel Schotten, Ieren of Engelsen. Ze maken in ieder geval veel lawaai. Dat zal leuk worden als we straks de slaap willen proberen te vatten. Voordat het zover is, pakken we de lonely planet en het sudoku boekje er nog even bij. Vaders puzzelt wat en ik lees de eerste verhalen over Beijing en China.

Rond de Nederlandse klok van half tien a tien uur (in China is dat dan half vijf, vijf uur in de ochtend), proberen we even wat te slapen.

China, here we come.

Bastiaan

Foto’s van China zien.
Let op er staan 900 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.