Guilin

Rondtour

23 november2008

Na de prachtige dagen in Shanghai beginnen we vandaag aan een nieuw hoofdstuk in China. We gaan een rondtour van een halve dag maken in Guilin, volgens onze tourguide het mooiste plekje op deze aarde. Dat zullen we nog wel eens zien. Het is vandaag zondag, maar we hebben hier geen idee van de dagen, zoals we ze in Holland beleven. Voor ons is elke dag weer een belevenis.

De dag begon matig, mag ik wel zeggen. De ontbijtzaal was leeg, we waren er om half negen en konden ook nog wel eten (tot negen uur ontbijt), maar gezellig is anders. Als ze dan ook nog de lichten uit doen, en het warme eten (geb. eitje en scrumbled egg) is lauw, dan is dat geen flitsende start van de dag. Het licht ging overigens wel weer aan.

Maar evengoed het ontbijt naar binnen gewerkt en toen onder de douche en alle daarbij behorende plichtplegingen. Toen we naar buiten keken, regende het, en daar hadden we eigenlijk niet op gerekend. Tot nu toe hebben we uitstekend weer gehad en dat willen we graag zo houden. Maar voordat we het hotel uit gingen, was het al weer droog. De paraplu hoeft niet op.

We werden om 10.00 uur opgewacht door onze tourguide Mo (eindelijk een Chinese naam). Samen liepen we naar de overkant van de straat, want Fubo Hill is vlak bij ons hotel. We klimmen de ruim 300 treden (om exact te zijn 324) naar boven (een hele klim, toch wel) en genieten van het uitzicht. Nou echt genieten is het niet, want het is weliswaar droog, maar nog erg mistig. We maken wel de nodige foto’s en krijgen uitleg over deze Hill. We gaan daarna naar de Cave onder deze heuvel. Hier staan veel Boedha-beelden uitgehouwen in de rotsen. Voor 10 yuan gaan we op de foto met 2 Chinese meiden in klederdracht.

Hierna worden we naar de volgende Hill gebracht en dat is de Elephant Hill. Jullie raden het al, een heuvel in de vorm van een olifant, en het is nog waar ook. Ook deze heuvel beklimmen we maken ook hier de nodige foto’s. Een aantal Chinese meiden wil weer graag met Jan op de foto, dus poseren we weer. Onze tourguide doet haar uiterste best en vertelt ons alles over de bezienswaardigheden in Guilin. Zij vindt dat wij uitstekend engels spreken en dat compliment hebben we maar weer binnen.

 Na deze twee klauterpartijen hebben we best wel een beetje trek. Dus staat de lunch als vervolg op het programma. Ze brengen ons naar het Osmanthus hotel, waar we genieten van een heerlijke Chinese lunch met herkenbare en lekkere dingen, zoals minestrone soep, nasi, bami/spaghetti, gefrituurde bananenballetjes en iets van pork, maar dat herkennen we niet. Wat ons bij elke toer opvalt, is het feit, dat de guide en de chauffeur niet met ons mee eten, maar dit of niet of apart doen.

Na de lunch gaan we naar de rietfluitgrot. Op deze heuvel werd veel speciaal bamboe geteeld, waarvan ze de rietfluiten maken. We zijn zeer benieuwd hoe dit eruit ziet. Voor dat we de grot naar binnen gaan, moeten we uiteraard eerst door een winkel, waar ze weer proberen ons het e. e. a. te verkopen. Of dit gelukt is, zullen jullie wel zien of niet natuurlijk.

We gaan de grot naar binnen en het valt ons op, dat het daar redelijk warm is. Dat klopt zegt zij, want binnen is het maar liefst 21 graden. We zien heel wat stalagmieten en stalactieten in  leuke vormen, die ze ons met een zaklantaarn aanwijst. Het is ongelooflijk wat voor vormen we allemaal zien. Een en ander wordt wel opgeleukt met diverse kleuren licht. Om het voor de toeschouwers aantrekkelijk te maken. In een gigantische ruimte worden we getrakteerd op een lichtshow, samen met weer veel chinezen. Dat zijn er overigens veel minder, hier in Guilin, dan in de voorgaande steden. Niet verwonderlijk, want er wonen hier maar 700.000 mensen (net zo veel als in Amsterdam !!!!!!!!!) Al met al weer een leuk programma van deze rondtour. De tourguide geeft ons nog het advies om een voetmassage te ondergaan. Dat is lekker en goed voor het lichaam. We krijgen dan ook een afdruk van onze voeten, zodat we weten waar wat zit. Een goed advies, maar we doen het niet.

We worden op ons verzoek in de stad afgezet en we vervolgen zelf onze weg. We lopen door een heel mooi stuk van Guilin, dat doorkruist wordt door rivieren en meren. Bij een theehuis genieten we in de zon van een drankje. Ja, in de zon. Het is rond het middaguur helemaal opengetrokken en de zon is doorgebroken. We schatten de temperatuur op een graadje of 15. Heerlijk weer.

We wandelen langs het water en maken weer veel foto’s om jullie alles te kunnen laten zien. Diverse bruggen, mooie doorkijkjes en bloeiende bomen en planten (het is half november !!!) leggen we vast op de gevoelige plaat (sorry op een heel klein …schijfje). Guilin is inderdaad een hele mooie plaats. Maar om nou te roepen, dat dit het mooiste plekje op aarde is, vinden we wel iets overdreven. Ons richtingsgevoel is O.K. want we komen weer precies bij de Fubo Hill uit, tegenover ons hotel.

We rusten even uit, bellen het thuisfront en om kwart over zes gaan we weer de deur uit om te gaan eten. Via de winkelstraat komen we Paul’s steakhouse restaurant. Dit lijkt ons wel wat en we gaan naar binnen. Het blijkt een prima restaurant te zijn, waar we genieten van een lekkere pizza en het buffet, dat erbij hoort. Voor nog geen 3 tientje zijn we weer geslaagd.

Na een koffie voor Jan en een ijsje voor Bastiaan bij Mac Donald gaan we weer richting hotel. Morgen worden we om 8.30 uur opgehaald voor de volgende etappe van deze tot nu toe prachtige China reis.

Via internet kunnen we niet alleen het nieuws in de hele wereld volgen, maar ook contact houden met het thuisfront en op de hoogte blijven van o. a. de uitslagen. AZ – Ajax 2-0. Nou ja, je kunt niet alles hebben. Blijft lekker spannend, zullen we maar zeggen.

Jan

Foto’s van China zien.
Let op er staan 900 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.