Shanghai

Guilin

22 november2008

Op de zaterdag verlaten we de grote steden. De miljoenenstad Shanghai laten we achter ons en we gaan op weg naar Guilin. Voor Chinese begrippen een kleine plaats, maar in Nederland zou het toch al snel de tweede stad van het land zijn. Guilin heeft namelijk 700.000 inwoners. Voordat we in Guilin aankomen, zullen we eerst de 1300km door de lucht moeten afleggen.

De vlucht is vandaag om 13.45 gepland, dus kunnen we net als gisteren op ons gemak ontbijten, douchen, koffer inpakken en de gisteravond gekochte kaarten schrijven. We hebben nog wat tijd over om te lezen of te puzzelen. Rond kwart over elf pakken we onze spullen en gaan naar beneden. De chauffeur en onze gids (John genaamd) staan ons al op te wachten. We checken uit en betalen de rekening voor het gebruik van het internet. Voor 47,20 yuan (ongeveer 7 euro) hebben we de familie op de hoogte gehouden en bovendien kunnen zien wat er in Nederland (en de rest van de wereld) gebeurt.

De rit naar de luchthaven is bijna drie kwartier. In het centrum is er enig oponthoud. Het lijkt een chaos, maar de Chinezen weten het onderling met veel getoeter wel op te lossen. Via de elevated road, soort verhoogd snelweg, rijden we Shanghai uit. De luchthaven waar we vandaag van vertrekken is Hongqiao Airport. Officieel een internationale luchthaven, maar er worden veel binnenlandse vluchten afgehandeld. De gids begeleidt ons nog even bij het inchecken, maar neemt daarna voor de douane afscheid van ons. We lopen door de gebruikelijke security checks heen en lopen even wat rond. De luchthaven is relatief klein en we zijn zo bij onze gate B4. We zijn ruim op tijd, want over een uur begint het instappen. We doden de tijd door wat te puzzelen, lezen en rond te kijken.

Om 13.14 wordt er in het Chinees waarschijnlijk omgeroepen dat vlucht CZ 3252 naar Guilin gereed is voor boarding. Er staan immers veel Chinezen op en die lopen naar de gate. Wij zitten vrij vooraan in het vliegtuig, rij 5 op de plaatsen E en F. Toeval of niet, we zitten op de rij met de enige andere westerlingen in het vliegtuig. En dat zijn natuurlijk Nederlanders. Het is een gezin uit Eindhoven, dat sinds april van dit jaar als expat bij Shanghai wonen. Ze werken voor ASML uit Veldhoven en blijven tot augustus 2009 in Shanghai. Ook zij gaan momenteel een weekje op vakantie naar Guilin. Het bevalt hun zeer goed, het wonen in China. Het is even wennen en overschakelen op hun ritme en gebruiken, maar als dat lukt, dan is het heerlijk. Ze vertelt over haar ervaringen, het winkelen, haar huishoudelijke hulp, het sporten en nog veel meer. Leuk om eens te horen hoe andere Nederlanders zo’n land zien. Wij zijn er “slechts” 18 dagen, maar zij bijna 1,5 jaar.

De luchtvaartmaatschappij Southern China brengt ons veilig en comfortabel naar Guilin. De vlucht gaat prima en de aangeboden lunch is wat eenvoudig, maar prima te eten. We zijn ongeveer 15  minuten eerder vertrokken vanuit Shanghai, maar landen een half uur eerder dan gepland. Ook de bagage afhandeling is hier weer vlot en nauwkeurig. Om vier uur lopen we door de douane, nadat we eerst onze bagageclaims hebben laten controleren.

Buiten staat onze nieuwe gids alweer gereed. Tot op heden is alles zeer goed verzorgd. Haar naam is Mo en de komende dagen zal zij ons door Guilin en omstreken begeleiden. Ook hier worden we naar het centrum gebracht door een klein busje. Deze uitvoering is echter vrij luxe. Onderweg vertelt Mo alvast de eerste informatie over Guilin. De meeste toeristen vinden hier het China wat ze echt verwachten. Niet de grote steden als Shanghai of Beijing, maar de rijstvelden, de heuvels en de prachtige natuur. Het is hier bewolkt en de mist hangt tussen de heuvels. Dat karakteriseert echter perfect het Chinese landschap zoals we dat kennen van de schilderijen. Ze vertelt trots dat Guilin in de afgelopen 10 jaren sterk is verbouwd. De wegen zijn verbreed en de gebouwen opgeknapt. Hier komen geen hoge gebouwen voor, dat is verboden in deze streek. Daarnaast wordt Guilin steeds meer bezocht door toeristen. Het is niet te vergelijken met de grote steden, maar ook hier is een commercial street. ’s Avonds wordt de stad voor honderden lichten prachtig gekleurd, volgens Mo. Onderweg komen we langs de olifantenheuvel. Daar zullen we morgen op lopen. Ons hotel staat naast een andere heuvel, de FUBO-heuvel. Vandaar dat ons hotel ook FUBO-hotel heet. Het hotel is gelegen aan de Li-rivier, wat crystal clear betekent.

Eenmaal bij het hotel is het inchecken snel geregeld. We gaan naar de 4e, en hoogste etage, en kijken uit op de Li-rivier. Het is kamer 429, een nette kamer, te vergelijken met die uit Shanghai. We drinken wat, sluiten de computer op het internet aan en kijken of er mail of nieuws is uit Nederland.

Tegen half zeven lopen we naar het Left bank restaurant. Volgens Mo kun je hier prima eten. Ze serveren zowel Chinees als westers eten. Het is ongeveer 10 minuten. We lopen onder de Liberation bridge door. Deze brug verbindt de beide delen van Guilin, die door de Li-rivier worden gescheiden. Vlak achter deze brug bevindt zich het restaurant. Mo wilde voor ons wel een tafel reserveren want in het weekend kon het nog wel eens druk zijn. Dat hadden we echter niet gedaan, we zouden wel kijken. Achteraf blijkt dat het reserveren nu, in het laag seizoen, niet nodig is. Er zijn drie tafels bezet en kiezen een van de vrije tafels bij het raam uit. Het eten is heerlijk. Jan geniet van een minestrone soep, terwijl Bastiaan de pompoensoep proeft. Als hoofdgerecht twee westerse t-bone steaks, met wat groeten en franse frites. Voor 300 yuan hebben we het buikje weer rondgegeten.

Na het diner lopen we verder naar de inner lake. Daar staan we pagodes in het water, die verlicht zijn. Mo had inderdaad gelijk. ’s Avonds wordt de stad met diverse (met name groene) kleuren verlicht. Toch zijn we niet helemaal onder de indruk. Dit kom je namelijk wel wat vaker tegen. Maar misschien komt dat ook door de vele (neon)lichten van de drukke Nanjing Road uit Shanghai. We nemen de eerste foto’s van vandaag en lopen het meer rond. Aan de andere kant van inner lake, ligt namelijk de commercial street. We kijken even bij wat straattheater, maar dat boeit ons niet echt. De markt aan de andere kant van de straat wel. Hier lopen we een tijdje over. Hier wordt veel prullaria aangeboden. Het aantal standjes is overweldigend, maar ze bieden veelal hetzelfde aan.

Tot slot lopen we een stukje langs de shops en zelfs bij de underpass naar de andere kant van de straat, zijn er veel winkeltjes onder de grond. Bij een kleine supermarkt kopen we wat te drinken voor op de kamer. Ons richtingsgevoel is weer op orde, want we lopen in één keer goed naar de Li-rivier. Daar slaan we linksaf, met 200m verder ons hotel. Het loopt inmiddels tegen kwart voor elf als ik de dag van vandaag heb beschreven.

Bastiaan

Foto’s van China zien.
Let op er staan 900 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.