Hong Kong

Rondtour

27 november2008

Na een goede nachtrust is Bastiaan weer zo goed als de oude. We gaan er om kwart voor zeven uit, want we worden om 8 uur opgehaald voor een rondtour van een halve dag door Hong Kong. Na wassen, ontbijten etc. staan we om vijf voor acht klaar in de lobby. Het duurt even, maar om tien voor half negen is de bus gearriveerd en vertrekken we. Er worden nog meer gasten opgehaald we krijgen allemaal een Greyline sticker en om negen uur is de groep compleet en zit in de juiste bus. Er zijn meerdere rondritten, zodat er gewisseld moest worden. De tour door Hong Kong kan beginnen.

De gids, die redelijk Engels praat, zichzelf redelijk leuk vind en redelijk vaak okay roept, vertelt dat we als eerste naar de Man Mo Tempel gaan op het Hong Kong eiland. Deze tempel is in 1847 gebouwd en gewijd aan de Goden. Er worden hier veel kaarsen, wierookstokjes en ringen aangestoken om de goden gunstig te stemmen. De ringen, die er in klein en groot zijn, branden een week en/of een maand. Ze worden in een soort mand/kooi bevestigd en dan hoog opgehangen. Het stinkt er verschrikkelijk naar rook. Verscheidene Hong Kong Chinezen komen binnen, steken iets aan en bidden tot Boeddha of tot een andere God.

Na dit bezoek rijdt de bus door naar het beginpunt van de tram, die ons naar ruim 400 meter hoogte zal voeren, het (bijna) hoogste punt van Hong Kong eiland, genaamd Victoria Peak. De nummer 1 van bezienswaardigheden in deze stad. Het is een zeer steile klim voor deze speciale tram. Wij schatten het stijgingspercentage op wel 20%. Boven hebben we een fantastisch uitzicht over Hong Kong. Het is prachtig weer, er staat een stevig windje boven op de berg, maar het zicht is prima. Wat een gigantisch aantal wolkenkrabbers rijzen er op in de diepte. De ene nog hoger dan de andere. We schieten veel plaatjes om dit in het platte Holland te kunnen laten zien. Je weet niet wat je ziet.

Na dit “hoogtepunt” rijdt de chauffeur, die goed van wanten weet en ook prima links blijft rijden (overblijfsel van de Engelsen) ons naar Aberdeen, de vissersplaats op dit eiland. Hier kunnen we, als we dat willen voor 55 dollar p.p. plaatsnemen in een bootje, die ons dan door de haven vaart. Dit is uiteraard “not included”. We besluiten om dit toch maar te doen, en we worden door een vrouwelijke schipper in een kleine, overdekte boot door de haven gevaren. Er liggen hier heel veel boten, waar de mensen op wonen en die er altijd blijven liggen. Ze zien er redelijk armoedig uit. Ook de visafslag wordt op meerdere boten, die daar permanent liggen, afgehandeld. Zelfs twee hele grote restaurants liggen er midden in de haven van Aberdeen. Het is leuk en we krijgen zo een goed beeld, hoe men daar leeft en werkt.

Op het programma staat vervolgens een bezoek aan Repuls Bay. Dat is een grote baai met strand, waar volop wordt gezond en gezwommen. We rijden er inderdaad langs, maar we stoppen bij een Jewelry Factory. Een commerciële stop om ons te verleiden om sierraden aan te schaffen. Op elke tour, deze reis zit er wel zo’n commerciële stop in, waar we een beetje flauw van worden. We laten ons niet verleiden, hoewel de verkoopster haar uiterste best doet en ons de hele winkel achtervolgt. Tenslotte geeft zij het op en kunnen we de gratis verfrissing gebruiken. Echte Hollanders, die Bastiaan en Jan, kijken, kijken en niet kopen.

Het laatste onderdeel van de tour is een bezoek aan Stanley Market. We eten eerst een heerlijk broodje bij Delifrance en slenteren dan op ons gemak langs alle stalletjes en kleine winkeltjes. We hebben de gids laten weten, dat we niet mee terug gaan en dat we niet naar ons hotel gebracht hoeven te worden. Na het winkelen drinken we iets op het terras aan de boulevard. Het is echt geweldig weer. Zonnig, droge lucht, lekker windje en een graadje of 22-23. Het lijkt hier wel zomer. Ook hier vallen ons de bloeiende planten en struiken weer op. Als bewijs maken we er weer foto’s van.

Met de public bus gaan we naar het centrale deel van dit eiland. Dit is Het centrum van financieel Hong Kong, en tevens één van de koopcentra van deze stad. We lopen door dit centrum op zoek naar een goedkope, harde schijf voor Marie-Cecile en Sander. We komen er achter, dat er geen prijsverschil zit tussen Holland en Hong Kong, dus weer kopen we niks. Dit valt toch wel tegen, we dachten hier veel goedkoper voor een aantal zaken te zijn, maar niets is minder waar. Een illusie armer, maar wel een ervaring rijker zetten we koers naar het vaste land van Hong Kong. Met de ferry naar de overkant wordt wat lastig, door afgesloten terrein door werkzaamheden, dus dan maar met de metro. Voor omgerekend één euro zijn we in no time vlak bij ons hotel.

Om half zes zijn we weer op het basisstation. Effe de beentjes omhoog, maar niet te lang, want we hebben nog een avondprogramma. Dus half zeven weer in de benen en de stad in. Bij het spaghetti house heerlijk genieten van een Spaghetti – American en een Lasagne de Luxe. Om acht uur precies staan we in de haven te kijken naar de lichtshow, die daar elke avond in november van 20.00 tot 20.15 uur wordt gegeven, begeleid door muziek. De show is leuk, maar we zijn er niet onderste boven van. Het is wel een fantastisch gezicht om al die wolkenkrabbers met reclame verlicht te zien en dan ook nog speciale lichteffecten. Geen spijt, dat we hier naar toe zijn gegaan.

We lopen over de promenade en komen alweer in een winkelcentrum terecht, dat zo ontzettend groot is en waar zo verschrikkelijk veel mode en cosmetica wordt verkocht, dat we ons zeer verbazen over zoveel winkels. We eindigen onze eigen tour bij Starbucks met een cappuccino en een thee. Moe, mag wel zeggen afgemat, beentjes omhoog nog even aan het verslag en dan zit de een na laatste dag erop.

Morgen nog een dag te gaan in Hong Kong en dan weer terug naar ZOB. We hebben echt een geweldige reis bijna achter de rug, maar we allebei ook wel weer zin om naar huis te gaan. We hopen dan ook dat onze vlucht zaterdag gewoon doorgaat en niet zoals in Thailand, waar het vliegveld van Bangkok is gesloten. We zijn benieuwd of Jan en Carla Pauw vandaag, volgens plan, wel naar huis hebben kunnen vliegen. Nou, dat zien we zaterdag wel. Eerst nog 1 dag te gaan in China.

Jan

Foto’s van China zien.
Let op er staan 900 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.