Shanghai

Vrije dag

21 november2008

Vandaag geen tourguide, die om 7.30 of 09.00 uur voor de deur staat om ons het één en ander van iets en ergens in China laat zien. Nee, vandaag moeten we zelf aan de bak. We slapen daarom dan ook uit tot 08.30 uur, mooie tourtijd om met een lekker ontbijt te beginnen.

We laten ons het westerse ontbijt lekker smaken en doen daarna de dagelijkse zaken om onszelf te wassen, op te poetsen e.d. en ook de handwas van ondergoed of sokken wordt door beide heren gedaan. We maken een plan om nog wat van Shanghai te gaan bekijken.

Om een uur of 11 nemen we de benenwagen (we moeten tenslotte een beetje in conditie blijven) en gaan richting Nanjing Road, om te beginnen. Natuurlijk eerst een Starbucks koffie om in de mood te komen. Bas neemt voor de verandering een blended koffie en dat is effe rustig aan, anders krijgt hij het te koud. Het is namelijk ijskoffie. Toch geniet hij ervan, maar niet en toch wel met “volle teugen.

 We doen de winkelstraat nu bij dag en worden om de haverklap “lastig”gevallen met allerhande waar. Van horloges, dvd’s, t-shirts, rollerskates en nog veel meer rommel willen ze ons aansmeren. We hebben al geleerd dat buyong, nee dank u, betekent. En om beurten roepen we dit of no thank you. Daarbij lopen we stug door en meestal haken ze dan wel af. De aanhouders worden door Jan met een nietsig NO THANK YOU dermate afgeschrikt, dat ze snel de benen nemen ofwel zeer verontwaardigd zijn.

Na de winkelstraat gaan we het park in bij Peoples Place en het is een verademing na al die drukte in de winkelstraat. Het is een redelijk park, aardig aangelegd en zoals gezegd een oase van rust.  Op deze prachtige lentedag (zon en een graadje of 15) worden er massaal violen geplant door de Chinese Andries Timmermannen van de gemeente Shanghai. We worden aangesproken door een stel studenten, die willen weten waar we vandaan komen en het heel leuk vinden om en Engels te praten en dat vader en zoon ter Weel samen on Holiday  zijn in China. Bas wordt (overigens al vaker deze week) op 23-25 jaar geschat en ook Jan komt er met een schatting 50-55 jaar heel goed van af.  We kletsen even met deze studenten, gaan met ze op de foto en vervolgen onze weg.

Later in de middag en ook al eerder hebben we nog meer van deze ervaringen, die erg leuk zijn. Ook wordt ons regelmatig gevraagd You take picture Sir ? en er zijn zelfs een aantal Chinese meiden geweest, die met Jan op de foto wilden. Het moet toch niet gekker worden.

Na het park besluiten we om een lichte lunch te nemen, en laten ze nou bij Starbucks toch lekkere wraps hebben. Dus de man 2 x een wrap en een kop thee en buiten in het zonnetje, op het terras hiervan genieten.

We besluiten om het Shanghai Museum met een bezoek te vereren. Ja, jullie lezen het goed, de ter Weelen gaan cultureel. Nee alle gekheid op een stokje, we hebben bijna 2 uur in dat prachtige Sjanghai Museum rond gelopen en vonden het allebei heel mooi en leuk. De foto’s zijn het bewijs. Het is ondertussen rond kwart over vier, en omdat we vanavond naar het theater gaan, besluiten we om vroeg te gaan eten. In de stad komen we een eethuis (het is een tram) tegen, waar we volgens ons wel goed kunnen eten. Ze hebben er volgens de kaart steaks en dat lijkt ons wel wat. De uitgekozen steak is er echter niet meer, wel een bone – steak van dubbele prijs en we voelen een beetje nattigheid.  We besluiten die dan maar te nemen, en het valt alles mee, want………

  • Er zit soep bij. Pompoenensoep, lekker
  • Dan komt er een Ceasar salade, met lekkere kip
  • Als derde ook nog voor beiden een glas rode wijn
  • En tenslotte een lekkere steak met frieten

 Zo zie je maar weer, eerst afwachten en dan pas commentaar geven. We hebben wel waar voor ons geld gehad en voor 4 tientjes waren nu nog niet echt duur uit.

We wandelen naar het hotel, frissen ons een beetje op en staan dan klaar om naar het theater te gaan. Onze tourguide van gisteren staat al in de hal en samen gaan we met bus en daarna taxi naar de voorstelling van Chinese Acrobatiek. Hij regelt de kaartjes voor ons en de voorstelling kan beginnen. Het is erg leuk en heel knap hoe die jongens en meiden met allerlei attributen staan te spelen, te gooien en te goochelen. En ook razend knap hoe lenig ze zijn. Het is haast niet te beschrijven wat ze allemaal doen, dus zijn we blij dat we er foto’s van hebben gemaakt. Althans dat heeft Jan geprobeerd, maar hij was vaak net iets te laat om de hoogtepunten vast te leggen. Toch geven de foto’s wel een aardig beeld.

Om 21.00 uur staan we weer buiten en besluiten om de benenwagen te nemen en nog een frisse neus te halen. Na een half uur zijn we weer in de grote winkelstraat en trakteren we onszelf op een Haagen Dasz ijsje. Om kwart over tien zijn we weer in het hotel en kan er gewerkt worden aan het verslag van vandaag.

We hebben allebei een erg leuke dag gehad. Lekker relaxed, op ons gemak en veel gezien. Morgen gaan we richting Guilin en ook daar hebben we weer zin in

Jan

Foto’s van China zien.
Let op er staan 900 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.