Beijing

Xi’an

17 november2008

Nou het was me het nachtje wel. Veel hebben we  niet geslapen en dat kwam niet door ons  Chinese gezelschap. Nee, allebei lagen we te denken waar kan die verrekte mobiel nou zijn. Bas droomde al dat hij hem teruggevonden had en ik lag maar te denken, die moet onder het bed zijn gevallen en die pakken we morgen gewoon op. Maar allebei waren we daar natuurlijk niet zeker van en het hield ons ook uit de slaap. Ook het gedeng, gedeng hielp niet om lekker te slapen. Maar ondanks dat, reed de trein gewoon door en kwamen we tegen half negen, keurig op tijd aan in Xi’an. We besloten dat we met mijn mobiel een sms naar Bas zouden sturen, zodat de vinder in elk zou weten van wie dat ding is. Bas verstuurde het bericht en ik hoorde piep piep boven mijn hoofd. Wij kijken en ja hoor, de mobiel was achter het matras van Bas geschoven op de een of andere manier en doordat het lichtje knipperde, zag Bas zijn mobiel. Hè hè dat was een hele opluchting. Nou zijn we echt klaar voor de volgende stad Xi’an, here we are.

De trein uit, het station uit en daar stond onze nieuwe tour guide Cecily  al op ons te wachten met het bord Bastiaan/Jan ter Weel op ons te wachten. Zij had gelijk een verrassing voor ons. We gaan even inchecken in het hotel en dan start de tour door Xi’an. Oh zeiden wij, dat is toch morgen, Nou zei ze het kan beter vandaag, dan weet je al  een beetje de weg als jullie morgen een vrije dag hebben. OK riepen wij. Inchecken, even douchen en op weg met tour guide en chauffeur (wij zijn de enige gasten vandaag).

Tour Xi’an

Als eerste staat een bezoek aan een fabriek waar terracotta gemaakt wordt op het programma. We worden ingewijd hoe één en ander gemaakt wordt, gaan op de foto als terracotta soldier en zij proberen ons over te halen om veel te kopen. Dat lukt niet, want echt mooi vinden we het niet en hoe moet je het meenemen.

Na dit bezoek gaan we naar het museum, waar het terracottaleger staat.  In 1974 ontdekte een Chinese boer bij het werken op het land het hoofd van een terracotta soldier. Hij waarschuwde de autoriteiten en het gevolg was de opgraving van het terracotta leger. Gemaakt in opdracht van de eerste keizer uit de Qin-dynastie, die op deze manier ook na zijn dood veel strijders tot zijn beschikking wilde hebben. Het is nu een gigantisch terrein met enorme hallen, waar al die opgravingen te zien zijn. Imposant om te zien, en leuk om gezien te hebben.

Na een heerlijke lunch (we hadden ook wel een beetje trek / ontbijt moesten we overslaan)

de rest van dit gebeuren bekeken, inclusief veel commercie en veel aanbod en opdringerige Chinezen. We weten nu wat we moeten zeggen als we niets willen. Pi jao.

Het volgende onderdeel van de tour is een bezoek aan een van de grootste Boedistische pagodes in China, de wilde gans pagode. Zij vertelt ons de hele geschiedenis hoe het Boedisme in China is terecht gekomen vanuit India. Het Boedisme is de grootste religie in China. Slechts 16 miljoen Chinezen zijn Boedist. Lijkt veel, maar dat is maar 1% van alle chinezen. De rest gelooft niet in een God, maar wel in jing en jang/ harmonie / peacefull / evenwicht in het leven / en natuurlijk alles wat met emperors te maken had en heeft.

Volgend onderdeel is een bezoek aan de stadsmuur van Xi’an. Deze is 14 kilometer lang om de binnenstad (downtown) gebouwd door de eerfste Qin emperor. Het is leuk om te zien, maar na een klein kilometertje vinden we het wel genoeg. We worden moe en zijn het een beetje zat.

Terug in de auto denken wij, dat we naar het hotel gebracht worden, maar als verrassing gaan we nog naar een Moskee met prachtige tuin, die midden in het centrum ligt. Via een zeer drukke winkeltjesstraat en winkeltjessteeg komen we in een oase van rust. Leuke afsluiting van een rondtoer door Xi’an.

Om kwart over vijf zijn we terug op onze kamer in het Aurum International Hotel. We genieten van een welverdiend drankje en van onze prachtige, moderne kamer met alles erop en eraan. Werkelijk prima voor elkaar. We zitten op de 12 etage en hebben een prachtig uitzicht over het centrum van de stad. We zijn redelijk aan het eind van ons latijn en besluiten om in het hotel te eten. Dit heeft nog een reden, ze hebben hier een western restaurant met allemaal lekkere dingen, die we kennen.

We genieten van het buffet. Hierna gaan we toch nog effe een frisse neus en wat frisdrank (+biertje voor Jan) halen en lopen het centrum in. Het valt ons allebei op hoe nieuw dit is en hoe modern. Steeds meer buitenlandse ketens openen winkels in China.

Morgen hebben we een dag voor ons zelf en gaan we dit allemaal eens goed op ons gemak bekijken.

 We nemen nog een “lekkere” koffie in de Paris-bar en sluiten weer een hele mooie dag af.

Jan mag nog effe het verslag van de afgelopen 2 dagen maken (toch gauw 2 uur tikwerk) en dan zijn we vrij. Gossie, wat hebben we het moeilijk. Nee hoor, we genieten met volle teugen.

Jan

Foto’s van China zien.
Let op er staan 900 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.