Xi’an

Vrije dag

18 november2008

Vandaag konden we even wat bijkomen van de eerste indrukken van onze China reis. Geen reisdag of geboekte excursies. De wekker gaat dan ook pas om half negen. Rond negen uur, gaan we naar beneden, naar het Western Florence restaurant. De ontbijtbonnen hebben een datumstempel en ik heb de bonnen van 19 december mee. Maar ze gelooft het en we kunnen naar binnen. Het is drukker dan gisteravond in het restaurant, maar het buffet is net zo uitgebreid. De scrummbled eggs worden vers gemaakt. Een prima start van de dag.

Eenmaal terug op de kamer, gaan we douchen. De douche is prima. Zeker vergeleken met die in Beijing. We lezen even over Xi’an en de volgende plaats Shanghai, voordat we om 11 uur naar buiten gaan. Via de drukke winkelstraat lopen we naar de Bell Tower. Bij Starbucks nemen we een lekker kop koffie. Het is echt perfect vandaag. De zon schijnt volop en de koude wind waait bijna niet. Onder het afdak kunnen we nog net op het buitenterras zitten. Het valt ons op dat Xi’an een modernere stad is, dan van te voren gedacht. Veel grote, bekende, “Westerse” bedrijven zijn hier inmiddels gevestigd. De inner city van Xi’an is, vergeleken met Beijing, een overzichtelijke binnenstad. Alles binnen de stadmuur is goed te bereiken. We lopen verder naar de Drumm Tower en vervolgen onze weg langs een groot plein met fontein.

Even verder duiken we rechts de mosque streets in. Gelukkig kun je op de foto’s geen luchten ruiken. Net als in Beijing hangen er zo hier en daar vreselijke luchten. Vlees dat buiten op straat ligt, varkens en eenden die aan de haak hangen. Lever dat open en bloot op de tafels ligt. Inktvis dat ze net naar binnen dragen. Het is schrijnend om te zien hoe de Chinezen hier leven, werken en eten. Voor de toeristen is het mooi, indrukwekkend en een echte attracties. Overal staan kraampjes, waar je eten kunt kopen, of souvenirs. Hun engels is redelijk, hoewel het uiteraard wel beperkt blijft tot hello, take a look in my shop, cheap and special price for you. Bij de ene stand blijf je wat langer staan, dan bij de ander, maar dan word je ook meteen aangeklampt door een vasthoudende verkoper.

Voor de lunch kiezen we voor een soort loempia. Deze wordt vers gemaakt en in stukken gesneden. Best lekker eigenlijk. Zeker als je dit in de zon op het plein kunt opeten. Een cola en Fanta completeren de lunch. We lunchen naast de Drumm Tower en besluiten voor 40 yuan per persoon de entreekaartjes te kopen voor beide Towers. Als eerst bezoeken we dus de Drumm Tower. Deze werd vroeger gebruikt om aan te geven hoe laat het ongeveer was en van de 5 maal dat hij per nacht werd gebruikt, had hij elke keer een andere functie. Toevallig begint er net een show op het moment dat wij de toren inlopen. Een kleine 10 minuten lang zien we een show op de drumms.

Nog eenmaal lopen we door de kleine, nauwe en zeer toeristische moslim straatjes. Het aanbod is overweldigend, maar het zet ons niet aan tot een aankoop. Via de “koopgoot”en de ondergrondse doorgang van Xi’an lopen we naar de Bell Tower. Deze staat midden op een kruispunt maar geeft dan ook een mooi uitzicht op de vier windrichtingen. De toren komt grotendeels overeen met de Drumm Tower, alleen hing er in deze toren een grote bel. Vanaf de bovenste etage hebben we een prachtig uitzicht op de vier toegangspoorten van de stad. Van elke poort nemen we een foto.

Tot slot van onze middagtoer bezoeken we een groot warenhuis. Met negen etages een van de grotere in de stad, denken we. Bijna alles is hier te vinden. Wat ons tegenvalt zijn de hoge prijzen. Deze liggen nauwelijks lager dan in Nederlands, soms zelf hoger. Een ipod kost hier bijvoorbeeld ook gewoon 200 euro. Het enige wat we niet terug vinden is een boeken, dvd- en cd-etage, maar verder is the mall volledig.

Rond half vijf zijn we terug op de kamer. Ik ga even wat foto’s verwerken van de afgelopen dagen en vaders leest en puzzelt wat. Na zonsondergang, rond half zes, wordt de vlag bij het gemeentehuis gestreken. Het is een hele ceremonie. Rond zeven uur besluiten we om in het hotel in het Chinese restaurant te eten. Bij het aanschuiven aan tafel, moet je weer opletten, want er zit een plank ter hoogte van je knieën. Daardoor blijf je ongeveer 40 cm van je tafel, wat wel wat raar is. In Beijing zaten we over het algemeen erg laag, hier is dat goed, maar zit je dus een eind van de tafel. De serveerster brengt het menuboek. Een groot boek, waarin alle gerechten met afbeelding staan. Vriendelijk bedoeld, maar enigszins opdringerig blijft ze net zolang staan, totdat je hebt gekozen. Ik kies voor de roasted duck, komkommer met knoflook en noodles. Jan gaat voor de tonijn en oesterzwammen. Het eten met de stokjes gaat ons inmiddels vrij goed af. Voor 200 yuan eten we lekker.

Om van het plein en al haar lichten nog even een foto te nemen, lopen we na het diner nog even naar buiten. De drukte op straat valt mee. Je zou niet zeggen dat er in deze stad 8 miljoen mensen wonen. Het is wel weer een stuk kouder dan vanmiddag. Het weersvoorspelling voor Shanghai en Hong Kong ziet er overigens wel goed uit. Maar even afwachten of dat zou blijft. Als afsluiting van de dag eindigen we weer bij Starbucks voor een kop koffie.

Het is tegen tien uur, als we de kamer weer opkomen. Tijd om de dag van vandaag te beschrijven en even te genieten van een berenburg en 43-drankje. Morgen vliegen we naar Shanghai.

Bastiaan

Foto’s van China zien.
Let op er staan 900 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.