White River

Blyde Canyon

21 oktober2009

Na twee reisdagen hebben we vandaag een dag om te genieten van het prachtige Zuid Afrika. Net als gisteren ontbijten we om 9 uur. De grote groepen zijn reeds vertrokken, dus de ontbijtzaal is volledig voor ons. Een prima ontbijt, al kon de bacon wat verser en de scrumbled eggs beter. Even snel naar de kamer terug om ons helemaal gereed te maken voor vertrek.

Jan kruipt achter het stuur en co(bi)-pilot navigeert. We rijden vandaag een groot deel van de Panorama route. Deze route brengt ons langs diverse watervallen, prachtige uitkijkpunten en een canyon. Via de R40 begint onze tocht richting White River. Vervolgens pakken we de R537 naar Sabie, wat ongeveer 40km is. Onderweg stoppen we eenmaal om de eerste uitzichten vast te leggen. Sabie is een leuke plaats, met ongeveer 12000 inwoners. We parkeren de auto en kijken rond op de “markt” en de plaatselijke mall. Na de koffie stappen we weer in en tanken de auto vol. De rit gaat verder via de R532 naar Graskop. De afstand naar Graskop valt mee, maar een plaatselijke optocht of demonstratie zorgt voor een leuk oponthoud. Niet veel verder ligt God’s Window. Het is hier niet heel druk, maar er komen voldoende toeristen hier. Te voet gaan we naar het uitkijkpunt. Een prachtig vergezicht over de groene velden en bossen. Er is nog een 2e uitkijkpunt, waar we de berg voor op moeten klimmen. De wandeling is prachtig en de uitkijk bij Forrest View is nog mooier. De foto’s geven een indruk, maar je eigen ogen weten wat je echt ziet. God is het kennelijk beu, want een onweersbui komt onze kant op. Het geeft een prachtig gezicht, die donkere wolken met die bliksemflitsen.

Terug bij de auto besluiten we door te rijden naar de volgende plaats om daar iets te eten. Dat is makkelijker gezegd dan gevonden. We rijden langs diverse watervallen (Lisbon, Berlin end London), maar we komen geen plaatsje of eettentje tegen. De volgende uitkijkpost is wat verder dan gedacht, maar rond 14 uur arriveren we bij Blyde Canyon River en Bourke’s Luck Potholes. De fikse regenbui die we zojuist hadden, is ons achtervolgd. Het regent even flink, terwijl we op onze lunch wachten. Na de lunch in de auto te hebben genoten, lopen we richting de canyon. Het blijft droog, maar het is dreigend. De bliksem en donder doen hun best en vormen een prachtig geheel bij canyon en Potholes. Het aantal foto’s neemt snel toe.

Het is inmiddels kwart over drie. We twijfelen even over we nog uitkijkpost zullen aandoen of langzaam terug gaan naar ons hotel. Het wordt namelijk tussen zes en half zeven donker, en de wegen zijn hier niet verlicht. We berekenen dat we nog wel snel 1 uitkijktpost, Three Rondavels kunnen bezoeken. Gelukkig maar, want vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de Blyde Canyon en de drie rondavels. Vliegensvlug nemen we de foto’s en vergapen ons aan het uitzicht. Snel de auto weer in, want de onweersbui komt er ook hier aan. Bovendien willen we terug naar ons hotel. De rit zal 2 uur duren en het is inmiddels tegen vier uur. Via de R532 gaan we terug naar Graskop. Bastiaan heeft inmiddels het stuur overgenomen. In Graskop drinken we nog een kop koffie bij Harrie’s Pancake, aangezien de andere restaurants gesloten zijn.

Na Graskop gaan we links richting Hazyview. Even twijfelen we of we wel op de R535 zitten, maar na enkele kilometers komt de juiste afslag. Onderweg passeren we een aantal prachtige bomen die vol in bloei staan. We rijden over de bergen terug richting Hazyview, wat op het eerst oog een leuke plaats lijkt te zijn. Daar willen we morgen wel even een stop maken. Via de R40 de laatste 40km terug naar Lake Pine Inn. Net even over zes uur stappen we het terras op en genieten van een wijntje en een biertje.

Even naar de kamer en om kwart voor acht, richting het restaurant. De serveerster van gisteren heeft de tafel speciaal voor ons gereserveerd. Het is wederom een buffet, maar grotendeels met nieuwe gerechten. Na het voorgerecht, gaat de eerste malariapil naar binnen. We genieten heerlijk van al het lekkers en de serveerster stelt voor om de koffie weer op het terras te drinken. Alsof ze onze gedachten kon lezen. De avond wordt gebruikt om de verslagen tot en met vandaag te maken en de foto’s alvast te bekijken.

Bastiaan

Foto’s van Zuid Afrika zien.
Let op er staan 1.700 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.