Jeffrey’s Bay

Plettenberg Bay

29 oktober2009

Deel-2 van de vakantie is al weer begonnen. Het is een open deur intrappen om te zeggen dat het zo snel gaat, maar het is wel zo. De hond van de buren vat zijn oppastaak wel heel serieus en blaft vanaf een uur of zes onophoudelijk om zijn baas te waarschuwen en ons uit de slaap te houden. Maar afgezien daarvan hebben we een heerlijke nachtrust gehad. Ook erg lekker was het ontbijt om half negen. We komen hier niets te kort wat dat betreft. Rond half tien, of efffe later rijden we op ons gemak op weg naar het volgende adres. We hoeven vandaag maar 170 km. te rijden naar de volgende locatie. Onderweg zijn er een aantal leuke zaken om te bekijken. Navraag bij de gastvrouw doet ons besluiten om geen 30 km. terug te rijden naar een bloementuin. Zij zegt, je komt nog voldoende mooie natuur tegen.

We rijden door Jeffrey’s Bay en komen in een luxe buitenwijk, een soort park met natuurlijk een groot en hoog hek erom heen. Gevangen in je eigen mooie tuin en huis roept Cobi, en daar heeft zij helemaal gelijk in. We rijden ook weer door de township van Jeffrey’s Bay(zal ik maar zeggen) en dan worden de tegenstellingen in dit land je weer helemaal duidelijk. Je moet gewoon heel veel geluk hebben met het feit waar je wieg op deze aardkloot heeft gestaan. Zo die kleine preek is er ook weer uit. Via de R102 oftewel de N2 rijden wij naar het westen. In Humansdorp, niet te verwarren met ons eigen Numansdorp drinken we een lekkere kop koffie voor 55 eurocent per kop. Dat is nog eens koffie drinken, kom daar in Holland maar een om. We rijden op de zogenoemde Tuinroute in de provincies Oost- en later Westkaap  Het is een zeer afwisselende natuur met steeds weer een ander landschap. Mooi, maar nog niet spectaculair. Net als we denken dat het eerste toeristische hoogtepunt nu wel mag komen, rijden wij over een mooie brug.(Paul Sauer brug) Direkt daarna is er een soort rasstätte met van alles en nog wat. We kopen wat broodjes en melk en genieten van de lunch. De zwarte vogels met oranje veren zijn wel heel opdringerig en pikken het brood bijna uit je hand.

We nemen de brug op de foto en lopen er ook over om de kloof goed in beeld te kunnen brengen. We gaan door, want over 10 km. ligt de volgende attractie te wachten. De Storms River Mouth. Om ongeveer half twee rijden we een natuurpark in (Tsitsikamma National Park) en gaan op weg naar de mooie hangbrug. We komen bij de Indische Oceaan en staren met open mond (ja onze eigen mouth) naar de golven, die maar af en aan blijven rollen. De ene nog hoger dan de andere. Een kijkspel waar we wel uren naar kunnen kijken en fotograferen. (geschat zo,n 25 foto’s) Het lijkt wel een zonsondergang zegt Cobi. Natuurlijk gaan we het pad op naar de hangbrug, of in goed Engels de Suspending Bridge. Het is een hele mooie wandeling van ruim een kilometer en we genieten van elk mooi uitzicht. Veel foto’s worden er genomen. Met z’n drieën gaan we inderdaad over de bruggen (3st) maken foto’s en zijn trots op Cobi, die gewoon meegaat over de bruggen. Hoogtevrees of niet, ze doet het gewoon. (Atie was al duizend doden gestorven en had dit absoluut niet, nee nie never nooit nie gedaan.) Terug aan het strand nemen we een ijsje en zetten de golven, hoge golven en zeer hoge golven op de foto. Tot besluit nog een kop koffie en dan op weg naar Plettenberg Bay.

Onderweg staat er een bord “Hoogste Bungy Jumnp ter wereld (216 mtr. Hoog) Dat willen we natuurlijk wel eens even zien. En ja hoor , we zien twee mensen de sprong in het diep maken. Indrukwekkend en we (Bas en ik) weten nog niet of we dit ook wel durven. Nou zegt Cobi, ik weet het wel. Ik durf het niet. Om kwart voor zes melden wij ons bij het hek van Piesang Valley Lodge en we rijden het terrein op. De eigenaar John verwelkomt ons, samen met drie honden gaan we ons onderkomen bekijken. Het zier er geweldig uit en we voelen ons direct thuis. Hij legt alles uit en zal morgen na het ontbijt het programma voor de komende 2 dagen aan ons vertellen. (Nou dat zullen we nog wel zien, want we willen wel genieten en een beetje uitrusten) De kuiten van Cobi, Bas en Jan zijn ondertussen schoon gelikt door Honey en dat is maar weer mooi meegenomen.

’s Avonds gaan we op advies van John naar Plattenberg Bay en komen in het restaurant Lookout. Ook hier een parkeerwacht (een meisje) en voor 2 euri hebben wij geen omkijken meer naar onze Toyota Avantza.. Een heerlijke maaltijd in een erg leuk restaurant is het resultaat. We hebben een geweldig mooie dag achter de rug en gaan met veel zin de laatste ruime week in. Als ernstige noot vinden we de parkeerwachten, in een koude avond toch niet het ideaalbeeld. En daarmee weer teugkomend op je geluksplek waar je wieg heeft gestaan. Met deze ernstige ondertoon wordt dit verslag besloten.

Dit was Jan ter Weel voor RTVZOB vanuit Plettenberg Bay, Zuid Afrika

Foto’s van Zuid Afrika zien.
Let op er staan 1.700 foto’s, dus het laden van de pagina duurt even.